Telemarken, Norge - Programmet
Dag 1 (Alingsås-Skien, ca 36 mil.):
Vi reser kl. 6.20 från Hol med upptagning 6.45 i Alingsås, 7.00 i Bergstena och 8.00 i Vänersborg. Vi reser genom Dalsland och passerar Norska gränsen innan Hallden. Vi tar färja från Moss till Horten. Efter en kort färjetur går färden vidare till Porsgrunn och Skien där vi gör ett besök i Brekkeparken, en vacker park med gammal norsk byggnadskultur, innan vi når vårt boende på kvällen.
Dag 2 (Skien-Lunde, båtresa ca 4 timmar.):
Efter frukost tar vi MS Ibsen, Mitt i hjärtat av Telemarken går färden med båttur på Telemarkskanalen. MS Ibsen tar oss genom 10 slussar från Skien till Lunde, vi äter sedan lunch på Slusekroen i Lunde. En historisk resa i äventyrlig natur. Vår buss möter oss i Lunde och tar oss vidare på resan, vi besöker en äppleodling i Gvarv innan vi tar oss vidare till vårat hotell och två övernattningar.
Dag 3 (Rjukan):
Idag gör vi en dagsutflyck till Rjukan. På Rjukan får vi en inblick i norsk industri, som också är grunden till att Rjukan tillsammans med Notodden, är på nomineringslistan till UNESCOs världsarvslista. Här finns mycket att berätta om hur engelsmän och norrmän hjälptes åt för att hindra tyskarna under 2:a världskriget. Efter detta tar vi oss till Krossobanan och Gvepseborg restaurant som ligger ca 1000 meter under syd Norges högsta fjäll Gaustatoppen. Ca 1800 meter. Här intar vi också våran lunch för dagen. Efter detta tar vi oss tillbaka till vårat hotell och middagen som väntar.
Dag 4:
Idag börjar vi på våran hemresa, men inte är turen över för det. På vägen skall vi göra ett stopp i Morgedal, det är platsen där den moderna skidåkningen har sin vagga. Vi fortsätter ner genom Telemarken och kommer till Heddal och Heddal stavkyrka, en kyrka som med sina utsmyckningar och byggnadsverk slår dig med häpnad. Snart är vi tillbaka på hotellet i Skien och Clarion collection hotel som vi övernattade på på vägen upp.
Dag 5 (Skien-Alingsås, ca 36 mil.):
Med många minnen reser vi vidare hemåt med färja Horten – Moss, via Svinesund. Vi äter middag tillsammans och beräknar att vara i Trollhättan 17.00, Bergstena 18.00, Alingsås 18.20 och Hol 18.40. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.